31 Ocak 2009 Cumartesi

KIŞIN YAPILACAK İŞLER....

Bu günlerde yapılacak işler olarak hemen hemen her arıcıda yapılması gereken işler aşağı yukarı aynısıdır. arılarda fazla işlerin olmamasından dolayı arıcılıkta eksik olduğumuz işleri tamamlamaktır. arıcı arkadaşlarımızın hemen hepsi eğer hava da güneşli ise arılar uçmaya başladıysa bütün arıcılar böyle güzel havalarda arılıklarına gitmek için yapılacak işleri hemen erteleyip doğru arılıklara hücum.
birde arılarımızın bu güneşli havalarda uçarken polen ile döndüklerini görmemiz bizleri ne kadar mutlu ettiğini başkası anlayamaz. bu mutluluğu anlamamız için tabiki arıcı olmamız gereklidir ki o duyguyu anlayabilelim... Kimi arıcılarımıza göre bir hastalık kimi arıcılarımıza göre de bir sevdadır. bana göre ise ikisinin de yeridir derim. arılarımızı sağlıklı bir şekilde kışa soktuktan sonra kışın fazla bir iş olmadığında arıcılarımız yatacak mı zannediyoruz. hayırrr... kesinlikle hayır. bir arıcı kendisine her zaman ve her zaman muhakkak ki iş çıkarmasını bilir. boş duramaz. işte bu işlerin başında hemen hepimiz doğru marangozun kapısına dayanırız... hatta çoğumuz onunla beraber çalışmayı severiz. nedir eksiklerimiz...
birinci sırada tabiki kovan yapımı,çerceve ve ruşet kovanlar gelir.Zaten ne kaldı şunun şurasında; eksiklerimizi bahara kadar tamamlayalım. sonra bahar geldiğinde arılar uçmaya başladığın da aman şu eksik, aman çercevem yok, şu yok bu yok demeyelim.
onun için ki bütün arıcılarımızın eksiklerini şimdiden tamamlamaları gerekir. hemen marangoza... Nelere dikkat etmeliyiz.
kovan yaptırıken kovanlarımızın ve çercevelerin standart olması çok önemlidir. kovanların ve çercevelerin standart yani aynı ölçülerde olmasına dikkat etmeliyiz. bu da bizim arılıkta daha rahat çalışmamızı sağlar.
örneğin; 20.08.2008 tarihinde; arılığımızda kontrol edeceğimiz kovanları daha önceden not tuttuğumuzdan belirledik ve kontrollere başladık.Çalışmamızı hızlı bir şekilde yapmalıyız çünkü nektar akımı hayli azaldığından arılığımızda yağmacılığa sebebiyet vermemeliyiz. bu çok önemlidir. Evet 1. 2. 3 ve 15. ci kovanlarımıza bakım yapacağız. 1,2,3, derken sıra 15. kovanımıza geldi bu kovanımıza bir sebepten dolayı çerceve ilavesi yapmamız gerekti ve tekrar 2, kovanımızdan arısını silkerek aldığımız çerceveyi 15. kovanımıza vermek istediğimizde çerceve; 15. kovanımıza olmadı ve uzun geldi, aldığımız çerceve de ballı, günlük ve kapalı yumurtalı bir çerceve. şimdi bu çercevenin olmadığına mı yanarız yoksa nektar akımını çok az olduğundan arılığımızda çıkacak yağmacılık olayına mı yanarız. bu çerceveyi kulaklarından kesecez de sonra bu kovana verebilelim. işimiz şimdiden bir sürü aksadı. işte onun içinki arılığımızda standart kovanlar ile çalışmalıyız. ki rahat çalışabilelim... kovanlarımızı yaptırırken çerceveleriye beraber standart olmasına dikkat etmeliyiz... günler son surat geçiyor ne kaldı ki. BÜTÜN ARICILARIMIZIN BAHARA SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE ÇIKMALARINI YÜCE MEVLAMDAN niyaz ederim...

2 yorum:

BAHTİYAR KOR dedi ki...

MERHABA HAYDAR BEY İNVERT ŞURUBU YAZISINA YORUMUNUZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM TABİ DÜŞÜNCELERİNİZ GÜZELDE NASIL YAPACAN ARICILARI GÖRMÜYORMUSUN GURUPLAR KÜMELER BİRBİRİYLE UĞRAŞIYORLAR ÖNDER SANILAN ARICILAR TAKTILAR BİR İNVERT ŞURUBA GİDİYORLAR SENİN YAZILARINI OKUDUM BİLDİĞİN YOLDAN ŞAŞMA ÇEVRANDEKİ ARICILARA FAYDALI OLMAYA ÇALIŞ GERİSİNİ BOŞ VER ANCAK KAFAN KARIŞIR ÇALIŞMALARINDA BAŞARILAR DİLERİM HOŞÇA KAL.

ÇELİK ARICILIK(Arıcılık Teknikeri) dedi ki...

BAHTİYAR BEY; YAPMIŞ OLDUĞUM YARUMA CEVABINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.İNANIN BÖYLE KÜMELER OLUŞMAYA BAŞLADIYSA İŞLER YARARDAN ÇOK ZARAR GETİRİR...BİZLER AZ ÇOK ARICILIK HAKKINDA BİŞEYLER BİLİYORUZ DA KAFAMIZ KARIŞIYOR YAPILAN BU YORUMLARA; YA BİR KAÇ KOLONİ İLE ARICILIĞA YENİ BAŞLAMIŞ KİŞİLER BU YORUMLARI OKUSALAR BU KÜMELEŞMELERİ ÖĞRENSELER NE DERLER???
BU ARICILIĞA HİZMET Mİ YOK SA...
İLGİNİZDEN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİMMM.